O pasmi

SAMEC

30-40 kg

60-65 cm

SAMICA

22-32 kg

57-60 cm

Nemški ovčar (znan tudi kot alzaški ovčar in splošno znan pod imenom »volčjak«) je ena najbolj vsestranskih delovnih oziroma službenih pasjih pasem. Po vsem svetu ga uporabljajo kot čuvaja in lavinskega psa, odlično se obnese tudi kot policijski in vojaški pes kot vodnik za slepe ali kot pastirski pes. Poleg tega sodi med najbolj priljubljene človekove spremljevalce; svojemu gospodarju je neskončno zvest in vdan.

Če si boste omislili nemškega ovčarja, boste spoznali, da ste za družabnika dobili izredno inteligentno bitje. Je uravnovešen in zanesljiv, izvrsten čuvaj in do tujcev nezaupljiv. Pazil bo na vas, vašo družino in vaše imetje, vendar pa bo najbolj navezan le na enega gospodarja. Je zvest, drzen, pogumen in ubogljiv pes, ki prinese zadovoljstvo vsakemu lastniku.

SPLOŠNI VIDEZ

Gre za značilno lupoidno pasmo s spotegnjenim, močnim in dokaj mišičastim telesom. Po kinoloških standardih se mora »prilegati v pravokotnik«, dolžina telesa mora torej presegati plečno višino. Glava je precej ozka, med uhljema dokaj široka, z ne preveč izrazitim stopom in podolgovatim gobcem, ki se postopoma oži, ter ravnim nosnim grebenom in črnim smrčkom; zobovje ima škarjast ugriz, Srednje velike mandljaste oči so v glavnem temno kostanjeve. Visoko nastavljeni srednje veliki uhlji so pokončni in na nastavku široki. Trda, ravna in kompaktna srednje dolga krovna dlaka pokriva gosto podlanko. Kožuh je lahko črn s svetlo kostanjevimi, bledo rdečimi ali sivimi lisami, standard dopušča poleg trde in ostre dlake tudi redkejše primerke z dolgo in gosto ali tanjšo dlako. Hrbet je raven, trebuh pa zmerno pritegnjen. Srednje dolg, nizko nasajen rep je poraščen z bujno dlako; med mirovanjem je povešen, sicer pa rahlo dvignjen.

ZGODOVINA

V Nemčiji so nemškega ovčarja poznali že v 17. stoletju, sistematično pa so ga začeli vzrejati šele po letu 1880. Leta 1899 so določili standard pasme, ki v skoraj nespremenjeni obliki velja še danes. Nemški ovčar je bil sprva kmečki pes in so ga uporabljali za varovanje in zganjane živine ter za obrambo posesti. Ko so psi te pasme zlasti med prvo svetovno vojno dokazali svojo vsestransko uporabnost, so jih po vsej Evropi začeli uporabljati kot policijske pse in kot pse za reševanje. Naglo so se razširili tudi v druge dele sveta in danes jih je približno poldrugi milijon. Ena glavnih prednosti nemških ovčarjev je poleg telesne moči tudi izjemna dojemljivost za šolanje. K njihovi priljubljenosti so veliko prispevale tudi vloge v zelo gledanih televizijskih serijah, kakršna je na primer Komisar Rex.

ZNAČAJ

Nemški ovčar je zelo inteligenten pes, ki se ob pravi selekciji in vzreji razvije v uravnovešenega in zanesljivega prijatelja. Če ga dovolj zgodaj primerno izurimo, je zvest, poslušen in pogumen »družinski član«. Je zelo čuječ in prizadeven ter mu le redko kdaj kaj uide. Duševno in telesno je zelo dejaven ter potrebuje veliko gibanja in pozornosti svojega gospodarja. Pasma ni napadalna, saj je obnašanje psa odvisno od lastnika (S kakšnim namenom ima psa, kako psa neguje).

UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

Z drugimi živalmi lahko biva brez večjih težav, ključnega pomena pri tej pasmi je le, da psa takoj ob prihodu domov navadimo na sobivanje z drugimi živalmi.

KOMPATIBILNOST Z OTROKI

Dobro se razumejo z otroki vseh starosti, tudi pri mlajših otrocih je skrb odveč. Če so del družine jih bo čuval, bo z njimi nežen in potrpežljiv. Prisotnost odrasle osebe se priporoča zgolj zaradi velikosti psa, da bi ne prišlo do nenamernih poškodb.

NEGA

Zanimivo je, da ima ta pes lahko 2 različni vrsti dlake. Lahko je kratka ali dolga. Najdete ga lahko tudi v številnih barvnih kombinacijah. Podlanka je srebrno siva, mehka in ne sme biti vidna skozi zunanjo dlako. Zunanja dlaka je gosta in na občutek malce groba.

Priporoča se krtačenje dlake nekajkrat tedensko, da odstranimo odmrlo in odvečno dlako. Če je dlaka okoli blazinic na stopalih predolga in psa ovira pri teku, mu jo rahlo postrižemo. Kopamo ga redko, 1-2 krat letno, saj ima v dlaki naravna olja, ki dlako ščitijo, s kopanjem pa jih največkrat odstranimo in vzdražimo kožo. Dlaka močno odpada, zato jo boste našli povsod po vašem domu.